Webber Coctail

, ,

Czy wiesz co to są likiery „crème de”? Likiery z takim przedrostkiem, charakteryzują się wysoką zawartością cukru (powyżej 250g/l). Na rynku jest niezliczona ilość likierów „crème de”: crème de la creme, crème de frambois, crème de cacao, crème de menthe itd., ale najbardziej znanym i lubianym jest chyba crème de cassis.

Cassis, z języka francuskiego to czarna porzeczka. Mimo dużej ilości cukru, za sprawą kwaśnej czarnej porzeczki, likier ten ma ciekawy, słodko – kwaśny smak, ale też intensywny kolor i aromat. Na łamach pustego baru, zdecydowanie brakuje koktajli o intensywnych kolorach, dzisiejsza propozycja trochę tę lukę wypełni.

Twórcą koktajlu z dzisiejszej sesji fotograficznej jest Jack Webber, od jego nazwiska otrzymał też swoją nazwę. Koktajl powstał we wrześniu 2011 roku i szybko stał topową pozycją menu, brytyjskiej sieci barów i restauracji „Brown’s Bar & Restaurant”.

Coś musi w tym koktajlu być, skoro posmakował tylu osobom… W jego skład wchodzą: baza – czyli wódka cytrynowa, crème de cassis, soki z jabłek i limonki oraz syrop cukrowy. Brzmi dobrze i smakuje wyśmienicie. Wygląd też niczego sobie nieprawdaż?


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *