Tag: Mięta
-
Warsaw Pact
Pomijając historyczny aspekt Układu Warszawskiego, to koktajl o tej nazwie wyszedł bardzo dobrze. Kompozycja w 100% polska, stworzona w Warszawie w barze „Paparazzi”. Dobór składników nie zaskakuje… Żubrówka, czy sok z jabłek z polskich sadów, wręcz emanują polskością.
-
Georgia Mint Julep
Chyba pierwszy, na łamach „Pustego Baru”, koktajl typu Julep. Co je wyróżnia? Przede wszystkim, podawane są na bazie mocnego alkoholu, rzadziej likierów lub win. Skąpane w kruszonym lodzie, często z dodatkiem świeżych ziół, najczęściej pachnącej mięty. Zazwyczaj zobaczysz je w specjalnych srebrnych lub miedzianych kubkach.
-
Mai Tai
W języku tahitańskim znaczy mniej więcej „najlepszy na świecie”. Geneza koktajlu sięga lat 40 tych XX wieku. Jego twórca, niejaki Victor Bergeron – właściciel sieci barów z San Francisco, razem z przyjaciółmi z Tahiti testował recepturę nowego drinka. Właśnie wtedy, z ust Carrie – znajomej Victora padły słowa: „Mai Tai – Roa Ae”.
-
Flying Grasshopper
Oglądasz seriale? Ja bardzo rzadko. Rozmawiać ze mną o aktorach, celebrytach i innych głupotach, to jak dyskutować ze ślepym o kolorach. Jedna z niewielu telewizyjnych produkcji, jakie oglądałem to „Teoria Wielkiego Podrywu”. Ty też? Świetnie… Pamiętasz odcinek, w którym Rajesh odkrył, jak rozmawiać z kobietami?
-
Ray’s Hard Lemonade
Hej, za pasem weekend. Na dobry jego początek, polecam napój, który rozweseli nawet najsmutniejszą minkę. Było już bezalkoholowe Mojito, była cytrynowa bomba a dzisiaj prawdziwa lemoniada! Pyszna i orzeźwiająca propozycja dla spragnionych wspomnień lata. Dziś chciałem opowiedzieć o lemoniadzie z prądem.
-
Bakburta i Sterburta
Sobotnie południe, nad zalewem lekkie zachmurzenie. Na maszcie rozpięte żagle. Wiatr dmucha w grot. Napór wiatru jest tak silny, że wprawia bom w niespokojne drgania. Niesie nas po tafli wody gdzieś w nieznane… Wokół tylko śpiew ptaków. I szum… Szum wody, rozbijanej przez dziób jachtu.
-
Old Cuban
Trochę trwało, zanim skusiłem się na zakup Prosecco i eksperymenty z nim. Szczerze, to nawet nie przepadam za winami musującymi i to jeszcze wytrawnymi. Pewnego weekendu, padła jednak decyzja, bierzemy! I zaczęło się… Panoramix nie zawstydziłby się tych mixów. Od szotów, przez klasyczne koktajle, po całkiem przyjemne wariacje w szklankach typu Collins.
-
-
Virgin Mojito (Miętowe Łubu Dubu)
Gdy zaczynałem przygodę z miksowaniem koktajli, moje łobuzy oblegały mnie, okazując fascynację i duże zainteresowanie tym co robię. Niestety ich uwaga nie była skupiona tylko na powstawaniu koktajlu. Akcesoria barmańskie, produkty, które można wykorzystać jako garnish – schodziły na drugi plan.