Tag: Limonka

  • Bossa Nova

    Bossa Nova

    Odrobinę muzycznie, trochę tanecznie, wręcz bajecznie. Nazwa koktajlu nawiązuje do znanego brazylijskiego tańca. Co ciekawe, sama nazwa pochodzi z języka portugalskiego co w wolnym tłumaczeniu znaczy „nowy trend”, „nowe tendencje” lub „nowa fala”.

  • Suit & Tai

    Suit & Tai

    , ,

    Dziś wyjątkowy i niepowtarzalny koktajl typu Tiki. To, co czyni go wyjątkowym, koniak, szlachetny trunek, często nie doceniany w naszej kulturze. Jak Tiki, to będzie też rumowo i cytrusowo. Rum, limonka, migdał to mistrzowie drugiego planu w tej kompozycji.

  • Chrząszcz Czerwcowy

    Chrząszcz Czerwcowy

    Jest! Tak to on! Właśnie na niego czekałem z tym wpisem. Pierwszy w tym roku chrząszcz. Leci wszędzie, we włosy, pierdyknie w czoło. Lecąc przywali gdzieś w szybę, a później łazi ociemniały gdzieś na glebie. Zastanawiam się, czy nazwa tego koktajlu jest adekwatna do stanu człowieka, po jego wypiciu.

  • Cosmopolitan

    Cosmopolitan

    ,

    Jeden z najbardziej rozpoznawalnych koktajli na świecie. Grał role pierwszoplanowe w filmach, galach i czasopismach. Jednak prawdziwą sławę i rozgłos przyniósł mu serial „Sex w Wielkim Mieście”. Aż dziw, ale pierwsze wzmianki o tym koktajlu pochodzą z początku XX wieku.

  • Liquorice All Sort

    Liquorice All Sort

    , ,

    Cukierki lukrecjowe. Narodowy wręcz, angielski słodycz. Historia tych słodkości sięga końca XIX wieku. Do nas przywleczone z zielonej wyspy, przez jakiegoś wariata, któremu to posmakowało. Nie obrażając nikogo, a przecież o gustach się nie rozmawia, lukrecję albo się lubi albo omija szerokim łukiem.

  • Watermelon Fizz

    Watermelon Fizz

    , ,

    Któż z nas nie lubi arbuza, niech pierwszy zamknie przeglądarkę. Z czym kojarzy Ci się arbuz? Na pewno ze słodkim orzeźwieniem. Delikatnym smakiem. Pełnią słońca i z dzieciństwem! Kto z nas, nie wyciapkał się od stóp do głów w soku tegoż wdzięcznego owocu?

  • Jägerita

    Jägerita

    Jaki jest najlepszy majster na świecie? Oczywiście Jägermeister! O niemieckim likierze, zapewne większość z moich czytelników słyszało. Podawany jest często, w bardzo ryzykownej kompozycji, z czerwonym bykiem. Na tym jednak, gama zastosowania tego likieru się nie kończy.

  • Webber Coctail

    Webber Coctail

    , ,

    Czy wiesz co to są likiery „crème de”? Likiery z takim przedrostkiem, charakteryzują się wysoką zawartością cukru (powyżej 250g/l). Na rynku jest niezliczona ilość likierów „crème de”: crème de la creme, crème de frambois, crème de cacao, crème de menthe itd., ale najbardziej znanym i lubianym jest chyba crème de cassis.

  • Melon Sour

    Melon Sour

    , ,

    Kolejny koktajl z gatunku sour. Kolejny, nie oczywisty. Mało znany, lecz wyjątkowy. Likier melonowy, który jest bazą tego drinka, bardzo mnie zaskoczył. Nie tylko mnie, bo koktajl ten jest jednym z ulubionych, mojej szanownej małżonki.

  • Basilian

    Basilian

    Pamiętam, jak pierwszy raz, próbowałem drinka z ogórkiem. Była to żubrówka z gazowanym napojem cytrynowo – limonkowym z plasterkami ogórka. Bleeeah – jak tofik w pewnym skeczu… Brzydal! Ale, łyk za łyczkiem i zacząłem się odrobinę do tego wymysłu przekonywać. Przed degustacją Basiliana, miałem pewne obawy.