Tag: Jabłko
-
Bossa Nova
Odrobinę muzycznie, trochę tanecznie, wręcz bajecznie. Nazwa koktajlu nawiązuje do znanego brazylijskiego tańca. Co ciekawe, sama nazwa pochodzi z języka portugalskiego co w wolnym tłumaczeniu znaczy „nowy trend”, „nowe tendencje” lub „nowa fala”.
-
Warsaw Pact
Pomijając historyczny aspekt Układu Warszawskiego, to koktajl o tej nazwie wyszedł bardzo dobrze. Kompozycja w 100% polska, stworzona w Warszawie w barze „Paparazzi”. Dobór składników nie zaskakuje… Żubrówka, czy sok z jabłek z polskich sadów, wręcz emanują polskością.
-
Lekker Lekker
Pierwszy koktajl w Pustym Barze, na bazie naszej polskiej, szlachetnej, znanej i lubianej Żubrówki! Choć koktajl ma szkockie korzenie, polskie smaki to nazwę nadał mu obywatel Afryki. Jakże to piękne połączenie mamy w tym kieliszku, jakże trafna nazwa tej kompozycji.
-
Sourpuss Martini
Znowu bohaterem drugiego planu będzie miechunka. Tym razem prezentuję pierwsze Martini, na tym blogu. Może nie to Bondowskie, ale w dalszym ciągu warte spróbowania. Nie będzie to Martini mieszane, ale nieźle wstrząśnięte w shakerze.
-
Eden
Hades, Olimp, Heven, Hermes, Hera, Eden… Nosz kurła same zakłady pogrzebowe. Co zrobisz, jak z pogrzebem koktajl Ci się kojarzy? Mimo wszystko próbujemy. Dopiero po łyku czy dwóch, uświadamiasz sobie, że jesteś w raju i wszystko Ci jedno czy na pogrzebie, czy jeszcze przed.
-
Webber Coctail
Czy wiesz co to są likiery „crème de”? Likiery z takim przedrostkiem, charakteryzują się wysoką zawartością cukru (powyżej 250g/l). Na rynku jest niezliczona ilość likierów „crème de”: crème de la creme, crème de frambois, crème de cacao, crème de menthe itd., ale najbardziej znanym i lubianym jest chyba crème de cassis.