Tag: Angostura
-
Nutty Summer
Jestem Wam winny wyjaśnienia. Co prawda ten wpis, ale inny wstęp miał pojawić się na koniec czerwca, dlatego też z taką datą ustawiam jego publikację. Moi drodzy każdemu należy się odrobina wytchnienia… Nawet od pasji, w końcu wypalenie jest największym jej zagrożeniem.
-
Whisky Sour
Stało się. Zacząłem 21 marca w dzień wagarowicza, dzień dla mnie szczególny. I tak dzisiaj, dokładnie 3 miesiące później… Jest! Absolutny klasyk i wpis numer 50 na tym fotoblogu – „Whisky Sour”. Były już tu 2 inne souery: Melon Sour i Amaretto Sour. W końcu doczekaliśmy się, tego najbardziej znanego.
-
Suit & Tai
Dziś wyjątkowy i niepowtarzalny koktajl typu Tiki. To, co czyni go wyjątkowym, koniak, szlachetny trunek, często nie doceniany w naszej kulturze. Jak Tiki, to będzie też rumowo i cytrusowo. Rum, limonka, migdał to mistrzowie drugiego planu w tej kompozycji.
-
Georgia Mint Julep
Chyba pierwszy, na łamach „Pustego Baru”, koktajl typu Julep. Co je wyróżnia? Przede wszystkim, podawane są na bazie mocnego alkoholu, rzadziej likierów lub win. Skąpane w kruszonym lodzie, często z dodatkiem świeżych ziół, najczęściej pachnącej mięty. Zazwyczaj zobaczysz je w specjalnych srebrnych lub miedzianych kubkach.
-
Mai Tai
W języku tahitańskim znaczy mniej więcej „najlepszy na świecie”. Geneza koktajlu sięga lat 40 tych XX wieku. Jego twórca, niejaki Victor Bergeron – właściciel sieci barów z San Francisco, razem z przyjaciółmi z Tahiti testował recepturę nowego drinka. Właśnie wtedy, z ust Carrie – znajomej Victora padły słowa: „Mai Tai – Roa Ae”.
-
Lemon Caipirovska
Lubicie smak lemoniady? Takiej najprostszej, jaką znacie. Takiej, która przypomina Wasze dzieciństwo. Dużo cytryny, cukru no i zimna woda, najlepiej ze studni. Nic więcej nie było trzeba. Kto myślał o sanepidach i innych głupotach? Kto chciał, za kilka groszy, mógł doświadczyć odrobinę dziecięcej radości…
-
Old Cuban
Trochę trwało, zanim skusiłem się na zakup Prosecco i eksperymenty z nim. Szczerze, to nawet nie przepadam za winami musującymi i to jeszcze wytrawnymi. Pewnego weekendu, padła jednak decyzja, bierzemy! I zaczęło się… Panoramix nie zawstydziłby się tych mixów. Od szotów, przez klasyczne koktajle, po całkiem przyjemne wariacje w szklankach typu Collins.
-
Amaretto Sour
Jaki drink, każdy barman powinien potrafić zrobić, nawet z zamkniętymi oczami, wybudzony w środku nocy? Oczywiście Whisky Sour. Klasyka gatunku, do spróbowania chyba w każdym barze. Ale chwila moment, ja tu o Whisky a w tytule Amaretto?
-
Dark and Stormy
Dziś będzie sztorm i to nie na Bałtyku. Ponieważ wczoraj miałem urodziny a dziś zaczyna się weekend, to będzie wiało i trochę pożeglujemy z moim przyjacielem Rafałem. Bohater dzisiejszego odcinka, to według mnie, jeden z ciekawszych koktajli z piwem imbirowym. W wersji z tego wpisu, został wzbogacony dashem Angostury.