Dziś wyjątkowy i niepowtarzalny koktajl typu Tiki. To, co czyni go wyjątkowym, koniak, szlachetny trunek, często nie doceniany w naszej kulturze. Jak Tiki, to będzie też rumowo i cytrusowo. Rum, limonka, migdał to mistrzowie drugiego planu w tej kompozycji.
Z wielbicielami koniaku jest jak z koneserami whisky. Z tym, że koniakiem może nazywać się zdecydowanie mniej trunków. O koniaku pisałem co nieco we wpisie z koktajlem Hoopla, zainteresowanych odsyłam właśnie tam, po dawkę ogólnikowej wiedzy.
Dlaczego lubię koktajle Tiki? Pięknie pachną, wyróżniają się w nich cytrusowe nuty, w smaku tym samym lekko kwaskowate. No i rum… Coś co tygryski lubią najbardziej.
Suit & Tai, rzeczywiście bardzo ładnie pachnie. Ma wyjątkowy, przesiąknięty limonką, lekko kwaskowy smak. Za sprawą syropu cukrowego jest bardzo zrównoważony i smakować powinien każdemu. No i coś od czego powinienem zacząć… Koniak i rum, to naprawdę ciekawe połączenie.
Co znajdziemy w składzie Suit & Tai? Bazę stanowią koniak i rum, dodatkowo znajdziemy w nim triple sec (gorzka pomarańcza), sok z limonki, syropy migdałowy i cukrowy oraz dash Angostury dla wydobycia korzennych nut.



Dodaj komentarz